Dades de contacte d'Unió de Pagesos de Menorca

Telèfon i FAX: (971) 37 51 70
mail: unio@pagesos.org
http://www.pagesos.org/

L'Amo en Xec

dimecres, 17 de febrer del 2010

SITUACIÓ DEL MERCAT MUNDIAL DE SA LLET (febrer 2010)

Evolució de la producció de llet transformada i altres productes. (Període de gener a octubre de 2009 en relació al mateix període de l’any 2008)
La quantitat de llet recollida a la UE (Unió Europea) i la producció de formatge han disminuït lleugerament (‐1,96% i ‐0,4%, respectivament). La producció de llet fermentada ha augmentat lleugerament (+1,6%). La disminució més important és la del grup crema de llet, llet sencera i llet semidescremada en pols, sense canvis respecte de l’informe del passat mes de gener. En l’altre extrem es troba la llet descremada en pols amb un creixement important entre els dos períodes (+ 11,4%). La producció de mantega també ha disminuït (‐2,7), continuant la
tendència anterior.

Evolució del preu de la llet al productor a la UE
La recuperació del preu de la llet al productor va sent progressiva, des de l’abril a l’octubre de 2009 ha augmentat un 14%, situant‐se al voltant de 28 ct. d’€/l.
A tots els països de la UE el preu de la llet al 2009 està sent menor que al 2008. Espanya està al setè lloc de preus més elevats de la UE‐25, 29,3 ct. d’€/l, pràcticament al mateix nivell de França (29,1). El país amb el preu de la llet més elevat és Xipre amb una mitjana de 51,1 ct. d’€/litre, seguit de Finlàndia (40,9 ct. d’€/litre).
Entre el 2008 i 2009 el preu de la llet va disminuir 5,7 ct. d’€/l, passant de 35 a 29,3 ct. d’€/l llet a Europa. A Espanya, de 2008 a 2009, va disminuir 7,9 ct. d’€/l, passant de 36 a 28,1 ct. d’€/l.

Evolució del preu dels productes lactis i d’estocs a la UE
Durant l’any 2009 el preu de la llet descremada en pols va pujar un 30%, i el de la mantega un 76%. En el primer mes de l’any 2010 els preus han disminuït (4,1% el de la llet descremada en
pols i 4,5% el de la mantega).
El preu de la llet sencera en pols al 2009 va començar a augmentar el setembre, de manera que en tot l’any va tenir un increment del 65%. Al gener de 2010 ha disminuït un 4,1%.
El preu del formatge cheddar va baixar durant l’any 2009 un 47%. El mes de gener de 2010 ha augmentat 6,8%. Es tracta d’un producte molt variable pel que fa al preu.
El preu del formatge edam durant l’any 2009 va augmentar un 9%. De gener a febrer del 2010 no ha variat.
El preu del xerigot en pols va augmentar un 32% entre gener 09 i gener 10. Al gener del 2010 ha augmentat un 1,4%.

El preu d’intervenció de la mantega a Europa és de 221,7 ct. d’€/kg, per sota de la mitjana europea que és de 288 ct. d’€/kg. A data de 31 de gener del 2010 el preu a Espanya estava per sota de la mitjana (249 ct. d’€/kg).
L’estoc de mantega a la UE (taula 3), a data 4 de febrer de 2010, era de 98.885 tones, del qual el 77% en emmagatzematge d’intervenció i el 23% en emmagatzematge privat. A Espanya l’estoc era de 9.423 tones (9,5% de la UE), amb un 0,99% d’emmagatzematge privat.
Pel que fa a la llet descremada en pols, l’estoc d’intervenció era de 257.312 tones a la UE. A Espanya aquest estoc era de 1.382 tones (0,5% de la UE).
Les cotitzacions de mantega, llet descremada i sencera en pols i cheddar a UE, EUA i Oceania, des d’abril de 2009 van augmentar de forma continuada però des de novembre del 2009 a gener de 2010 han disminuït.

Cotitzacions mundials
Les cotitzacions de mantega, llet descremada i sencera en pols i cheddar a UE, EUA i Oceania, des d'abril de 2009 van augmentar de forma continuada però des de novembre del 2009 a gener de 2010 han disminuït.

Excepte per a la mantega, les cotitzacions a Oceania són superiors a les de la UE i a les de EUA.

És un resum de l’informe de la Comissió Europea elaborat per l'Observatori de la Llet de Catalunya.
Per a més informació es pot adreçar a les webs oficials:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

illencs.com

contador